U trendu

„Ako se ne zaustavi, izazvaće rat svih protiv svih“

Ambasada Ukrajine u CG saopštila je da je, kako navode, „invazija ruske vojske na Ukrajinu 24. februara pokazala potpunu nespremnost ruskih trupa za takav rat“.

Isto tako, navodi se, i „neadekvatnu procenu sa ruske strane stvarne borbene sposobnosti ukrajinske vojske“.

„Logistička kriza ruskih trupa i potpuni taktički poraz koji je Rusija pretrpela u prvim danima rata primorali su (ruskog predsednika Vladimira) Putina da da direktnu naredbu da se Ukrajina kao država uništi“, tvrdi se u saopštenju.

Povodom informacije objavljene u vodećim svetskim medijima 13. marta, da Rusija već traži vojnu pomoć od Kine, navode da su „akutna nestašica oklopnih vozila i ogromni gubici ljudstva doveli su do povecćanja napada krstarećim raketama i vazdušnih udara“.

Tvrde da se Rusija našla u teškom i krvavom iscrpljujućem ratu i da nije uspela da brzo zauzme ključne gradove Ukrajine i proglasi brzu pobedu.

„Kremlj nema ni vojne ni ekonomske, a još manje demografske resurse da vodi rat intenzivnih borbi. Na ruskoj strani nema nijednog saveznika koji bi mogao da pruži značajnu pomoć. Stoga Kremlj dosledno oličava taktiku “spaljene zemlje“ uništavajucći naselja i industrijske objekate…“, navodi se, između ostalog, u saopštenju“.

Tvrde i da je ovaj rat pokazao realnu mogucćnost vojne intervencije Rusije u zemljama EU i NATO-a koje su susedne Rusiji, koje necće dobiti značajnu podršku SAD i drugih vodecćih vojnih sila Zapada i bicće prinuđene da se brane.

„Ako se totalitarna osveta Kremlja ne zaustavi, to će izazvati takozvani “domino efekat“ u nastanku regionalnih sukoba širom sveta, koji će dovesti do rata svih protiv svih i konačno uništiti koncept ravnoteže snaga u međunarodnoj politici“, stoji takođe u saopštenju, preneli su podgorički mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.