U trendu

Alžir prekinuo diplomatske odnose sa Marokom

Alžirski ministar spoljnih poslova objavio je danas prekid diplomatskih odnosa sa susednim Marokom zbog „neprijatelljskog delovanja“ kraljevine prema Alžiru.

„Alžir je odlučio da prekine svoje diplomatske odnose sa Marokom od danas“, rekao je alžirski ministar Ramtan Lamara na konferenciji za novinare.

Objašnjavajući razloge za tu odluku ministar je rekao da je „istorija pokazala da kraljevina Maroko nikad nije prekinula da sprovodi neprijateljske akcije prema Alžiru“.

On je rekao da su marokanske vodje odgovorne za ponovljene krize, koje su se pogoršale i ponašanje koje je dovelo „do sukoba, umesto integracije u regionu“ Magreba.

Prošle srede Visoki savet za bezbednost, kome predsedava predsednik države Abdemadžid Tebun odlučio je da „preispita“ odnose sa Marokom optužujuću ga da je umešan u smrtonosne požare koji su opustošili sever zemlje.

„Neprekidno neprijateljsko delovanje Maroka protiv Alžira zahteva reviziju odnosa izmedju dve zemlje i jačanje bezbednosnih kontrola na zapadnoj granici“, navodi se u zvaničnom alžirskom saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.