U trendu

Ambasada SAD: Nema opravdanja za opasnu retoriku o secesiji

SARAJEVO – Ambasada SAD u Sarajevu oglasila se povodom narodnog mitinga, koji je u utorak održan u Banjaluci u organizacij SNSD i koalicionih partnera, porukom da Sjedinjene Države poštuju pravo na mirno okupljanje i proteste jer je to deo demokratije, ali da, kako su naveli, nema opravdanja za opasnu i neodgovornu retoriku o secesiji.

„Svako ko se kandiduje za javnu poziciju mora da poštuje demokratske procese i institucije koje osiguravaju da se glas građana čuje i moraju prestati sa iznošenjem nepotpunih i netačnih informacija glasačima u vezi s izbornim procesom“, saopšteno iz je Ambasade SAD na Tviteru.

Naveli su da su SAD posvećene principima Dejtona – da je BiH demokratska multietnička, suverena i nezavisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom.

„Ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju pravo bilo kojem entitetu da može da se otcepi. Svaka aktivnost koja bi vodila ka raspadu BiH bi značila kršenje Dejtona i imala bi ozbiljne posledice“, naveli su u saopštenju.

Poručili su da vlasti imaju odgovornost da osiguraju integritet izbornog procesa, što uključuje i ponovno brojanje listića i druge mere koje nalažu okolnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.