U trendu

Ambasador Bradić video-porukom čestitao Dan državnosti

BERN – Ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić čestitao je video porukom građanima Dan državnosti Srbije I ukazao na uspešnu saradnju dve zemlje.

Video snimak počinje izvođenjem himne u izvedbi dva srpska umetnika, Milivoja Veljića na klaviru i Ivana Simenunovića na violini.

Bradić je u videu, na nemačkom jeziku, Švajcarce, ali i kolege iz drugih zemalja, podstio da je 15. ferbuar dan kada Srbija obeležava dva važna datuma – početak Prvog srpskog ustanka 1804. i usvajanja prvog srpskog Ustava 1835.

„Prošle godine smo zajedno slavili Dan državnosti Srbije, ali sada to moramo virtuealno zbog pandemije“; rekao je Bradić uz fotografije sa prošlogodišnjeg prijema.

Onh je ukazao da je prošle godina odlično počela, ali i da je pored pandemije i brojnih problema bila uspešna godina u kojoj su Srbija I Švajcarska mogle da prodube svoje odnose i saradnju.

Podsetio je da je bilo brojnih poseta i kontakata.

Bradić je ukazao i na rezultate koje je Srbija ostvarila, navodeći da je, u poređenju sa zemljama iz regiona i u EU, dobro upravljala pandemijskom krizom, istovremeno štiteći građane i privredu.

Tako je naveo da su građani i privreda finansijski potpomognuti.
„Srbija je statistički ostvarila najbolje ekonomske rezultate u Evropi, sa padom BDP-a od samo minus jedan odsto“, podsetio je on.

Trgovinska razmena Srbije i Švajcarske dostigla je prošle godine, kaže Bradić, pola milijardi švajcarskih franaka, pri čemu je srpski izvoz porastao za 10,7 odsto, a švajcarski za 2,1 procenata.

Bradić je podsetio da je početkom prošle godine predao akreditive, te naveo i brojne posete srpskih državnika, pcocevši od predsednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, do ministara.

„Ponosan sam što je Srbija među prve tri zemlje u Evropi koja je zapocela vakcinisanje stanovništva i koja je trenutno druga najupešnija zemlja u Evropi. Premijerka Ana Brnabić je bila prvi predsednik vlade koji je dobio vakcinu u Evropi“, rekao je Bradić.

On je ukazao i da je Srbija dobila tri vakcine i da očekuje isporuku cepiva i drugih proizvođača u nadi da se što pre pobedi pandemija.

Ambasador Bradić zahvalio je dijaspori na razumevanju, strpljenju i podršci u ovo teško doba, te im, na kraju video, poželeo sve najbilje na Dan državnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.