U trendu

Ambasador Sirije: Pomoć nam je potrebna, onu koju dobijamo je nedovoljna

BEOGRAD – Ambasador Sirije u Srbiji Basem Džaman Aga izjavio je da je toj zemlji potrebna svaka vrsta pomoći zbog posledica razornog zemljotresa u kojem je u Siriji poginulo više od 3.000 osoba, dok je broj povređenih premašio 8.000.

Ambasador je za Tanjug rekao da je Siriji pomoć potrebna ne samo zbog obima katastrofe koja je zadesila region već i zbog nedostka neophodnih potrepština zbog zapadnih sankcija prema toj zemlji.

Kako je rekao, Siriji su pre svega potrebni medicinska oprema, lekovi i hrana.

“Sirija je spremna da prihvati svaku pomoć. Nemamo dovoljno opreme i mehanizacije za spasavanje i traženje nestalih. Neke prijateljske države i zemlje kao i neke arapske države poslale su timove za spasavanje i druge vrste pomoći vazdušnim putem, ali to nije dovoljno da se pokrije obim posledica razornog zemljotresa koji je napravio pravu humanitarnu katastofu”, naglasio je Aga.

Navodi da je situacija u područjima pogođenim zemljotresom veoma teška, a da se broj žrtava povećava iz sata u sat.

Dodaje da podaci o nestalima nisu precizni, ali da je očigledno da je broj „ogroman”.

Prema rečima ambasadora, pored žrtava zemljotres je načinio veliku materijalnu štetu u infrastrukturi, veliki broj zgrada je potpuno uništen ili dosta oštećen, kao veliki broj bolnica i škola, naročito u severnim provincijama Alep, Latakija i Hama, kao i u okolini Idliba.

Kako naglašava sada je prioritet spasavanje ljudi zaglavljenih ispod ruševina.

Objašnjava da u tom kontekstu postoji veliki problem zbog nedostatka potrebne opreme i mehanizacije koju su terorističke grupe tokom rata ili pokrale ili uništile.

Ambasador je naglasio da katastrofalnu stituaciju dodatno otežava problem sa snabdevanjem energijom zbog sankcija i „krađe sirijske nafte na severoistoku zemlje“.

“Sirija je tražila od članica UN, kao i od same organizacije UN i njenih organa i fondova, da se pruži potrebna pomoć zato što rezolucije koje se odnose na ovakve situacije pokazuju neophodnost pomoći u humanitarnim akcijama državama koje su podlegle prirodnim katastrofama”, naveo je ambasador i izrazio žaljenje što ih Evropska Unija i SAD ignorišu i što još, kako je rekao, pomažu teroriste terorističke grupe, poput ISIS-a, Al Nusra fronta i Bele Šlemove.

Aga je rekao da je Ambasada Sirije u Beogradu pokrenula akciju za prikupljanja novčanih donacija u prostorijama ambasade, jer su sprečeni da otvore namenski račun u bankama zbog sankcija nametnutih Siriji.

Svi koji žele da doprinesu mogu da posete Sirijsku Ambasadu tokom zvaničnog radnog vremena od 08h do 15h na adresi Serdar Jola broj 12.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar