U trendu

Ambasador: Talibani su već prekrsili obecanja

ŽENEVA – Talibani su već prekršili svoja obećanja koja se tiču zaštite žena i ljudskih prava, a međunarodna zajednica ih mora pozvati na odgovornost, upozorio je danas ambasador odlazeće vlade Avganistana Nasir Ahmad Andiša u Ujedinjenim nacijama.

„Talibani su se zarekli da će poštovati ženska prava, ali ženska prava nestaju iz pejzaža“, rekao je u Ženevi Nasir Ahmad Andiša, koji će ostati akreditovan u organima UN-a uprkos raspadu vlade koju predstavlja, prenosi Rojters.

On je optužio talibane da su izvršili „široko rasprostranjene zločine“ u dolini Panšir i rekao da sprovode ciljana ubistva, kao i vansudska pogubljenja, uključujući i nad dečacima.

Imenovanje nove privremene talibanske vlade „podriva političku i društvenu raznolikost nacionalnog jedinstva Avganistana“, rekao je Andiša.

On je istakao da vladu u Kabulu u potpunosti čine muškarci i pretežno članovi paštunske etničke grupe koja čini glavnu bazu podrške talibana, ali čini manje od polovine avganistanskog stanovništva.

„Narodu Avganistana potrebna je akcija međunarodne zajednice više nego ikad,“ poručio je on.

Sa druge strane, talibani su porekli da su počinili zločine u Panširu.

Talibani kažu da podržavaju ženska prava u muslimanskom kontekstu, te da će nova privremena vlada konsultovati stanovništvo o inkluzivnom budućem stalnom sistemu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.