U trendu

Ambasadori EU podržali otvaranje granica za vakcinisane

BRISEL, 19. maja ( Tanjug) – Ambasadori zemlja EU podržali su jutros preporuku Evropske komisije da se ublaže kriterijumi za ulazak građana iz trećih zemalja koji su primili obe doze vakcine, kao i da se proširi lista zemlja sa povoljnom epidemiološkom situacijim koja omogućava ukidanje restrikcija na ulazak u EU.

”Preporuka je da zemlje članice popuste neke od trenutnih restrikcija na putovanja posebno za one koji su revakcinisani potvrđenim vakcinama”, rečeno je u Evropskoj komisiji.

U Komisiji dodaju da će Savet EU ubrzo proširiti i listu trećih zemalja čijim građanima će na osnovu dobre epidemiološke situacije biti dozvoljeno putovanje u EU, a na osnovu olakšanih kriterijuma.

Trenutno se na „zelenoj listi“ trećih zemalja iz kojih je dozvoljeno putovanje u EU, bez obzira na primljene vakcine, nalazi samo sedam zemalja.

„Put do ukidanja restrikacija na ulazak u EU jeste i lista zemlja sa povoljnom epidemiološkom situacijom. Tu smo predložili da se prag inficiranih u poslednjih 14 dana na 100 hiljada stanovnika podigne sa 25 na 100 osoba”, navode u Komisiji.

U Briselu napominju da će se trenutna lista od samo 7 zemalja kojima je odbrene ulazak u EU uskoro ”značajno proširiti” i da bi na njoj trebalo da se nađe i Srbija, i to na osnovu napretka u vakcinaciji.

Očekuje se da zemlje članice EU do kraja maja razmotre predlog Komisije i usvoje novu „proširenu” listu zemlja za čije će građane biti otvorene granice EU, uz eventualno poštovanje mera pri ulasku kao što je negativan test.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.