U trendu

Ambasadoru Rodiću uručen Krst vožda Stratimirovića

BEČ – Centar za razvoj Šajkaške odlikovao je ambasadora Srbije u Austriji Nebojšu Rodića, Krstom vožda Đorđa Stratimirovića, za istrajavanje na vrednostima svetosavke duhovnosti i idejama svesrpskog jedinstva, i u znak zahvalnosti na doprinosu koji je pružio kako bi posmrtni ostaci vožda bili preneti i sahranjeni u Srbiji.

Priznanje mu je sinoć u prostorijama Ambasade Srbije u Beču, uručio profesor Ivan Stratimirović, praunuk vožda Đorđa Stratimirovića.

Uz zahvalnost voždovim potomcima, Rodić je istakao da je svako priznanje blagodarnost za ono što je prošlo, ali istovremeno i obaveza za ono što ubuduće treba raditi.

“Ostaje da sprovedemo ideju o postavljanju ploče, kojom će biti obeležena kuća u kojoj je vožd Đorđe Stratimirović živeo u Beču, kao i da među našom dijasporom širimo priču, istinu o našem poslednjem voždu, jer samo tako će i Fondacija koji nosi njegovo ime moći da opstane”, rekao je Rodić.

Dodao je da priznanje doživljava kao zahvalnost svim kolegama iz Ambasade Srbije, kao i njegovoj porodici, koja je, kaže, “najpresudnija” kada treba raditi nešto, što ne bira vreme.

“Budite nemilosrdni u zahtevima, jer samo tako stvari možete pomeriti. Ako budemo ćuteći očekivali da će se nešto dogoditi, znajte da neće, to će samo prašina prekriti”, poručio je ambasador svojim gostima, predstavnicima Centra za razvoj Šajkaske.

Ukaz je pročitao sveštenik Nenad Jovanović, a odlikovanje dodelio praunuk vožda Đorđa Stratimirovića, prof. Ivan Stratimirović.

“Svi mi nosimo neki svoj krst. Ova medalja neka krasi Vaše grudi. Ona upravo predstavlja to, sve vrednosti poštovanja tradicije, naroda i narodnih interesa. Čestitam Vam na tom Krstu, koji ćete nositi, pored krsta koji već nosite na svojim leđima, koji sigurno nije lak”, rekao je praunuk srpskog vožda.

Stratimirović je zahvalio ambasadoru i na trudu koji je uložio da se poslednja želja vožda Đorđa Stratimirovića ostvari – da bude sahranjen u svojoj zemlji, Srbiji.

Prošle godine, na Krstovdan, posmrtni ostaci vožda Đorđa Stratimirovića preneti su iz Beča u Srbiju, i sahranjene u Manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice, poznatom i kao Gornja crkva, u Sremskim Karlovcima.

“Hvala Vam na tome, hvala državi Srbiji, predsedniku Aleksandru Vučiću. To je bio veličanstven događaj, sa mnogo ljudi, predstavnika Crkve, države, Pokrajine…To je bio događaj od velikog značaja za našu porodicu, ali možda i značajniji za državu i srpski narod, je se tu pokazalo da Srbija i narod poštuju svoje pretke, zahvaljujući kojima mi postojimo tamo gde jesmo, u Srbiji, na slobodnoj zemlji, da možemo da radimo, živimo, da se rađaju deca, da napredujemo”, rekao je Stratimirović.

Zahvalio je i Centru za razvoj Šajkaške, Odboru za povratak posmrtnih ostataka vožda Đorđa Stratimirovića, predsedniku Odbora Aleksandru Đurđevu, koji su, kazao je, uložili ogromnu energiju kako bi se poslednja želja njegovog pradede ostvarila.

“Ali i za ovo na čemu dalje nastavljaju i istrajavaju, osnivajući Fondaciju sa imenom vožda Đorđa Stratimirovića. To je velika i perspektivna stvar, za koju rade. Nadam se i ubeđen sam da će narod i država da potpomognu da se to dalje razvija na korist naroda”, rekao je voždov praunuk.

Kako se navodi u Ukazu, Centar za razvoj Šajkaške, sa blagoslovom episkoga sremskog Vasilija, i uz saglasnost porodice plemenitih Stratimirovića, našao je za potrebno da odlikuje ambasadora Rodića, za samopregorno služenje Bogu i SPC i njenom narodu, širom srpskih zemalja i rasejanja, kao i za požrtvovano istrajavanje na vrednostima svetosavkih duhovnosti i idejama svesrpskog jedinstva, a osobito u znak priznanja za pokazanu vernost, i značajan doprinos na delu svedočenja vrednosti i očuvanja tradicija Srpske vojvodine.

Đorđe Stratimirović, komandant srpske vojske za vreme revolucije 1848. godine u Austrougarskoj, srpski general koga su ondašnji Srbi od milja zvali vožd, potiče iz ugledne kuće veleposednika, porodice Stratimirović iz Kulpina, koja poreklo vodi iz Hercegovine.

Rođen je u Novom Sadu 7. februara 1822. godine, a sahranjen u Beču, gde je preminuo 15. decembra 1908. godine.

Na inicijativu Centra za razvoj Šajkaške, a uz podršku potomaka, porodice Stratimirović, njegovi posmrtni ostaci su 27. septembra 2021. preneti u Srbiju, u Sremske Karlovce i položeni u zemlji gde je rođen.

Šajkaška je geografski region u Srbiji, zauzima jugoistočni deo Bačke i nalazi se između četiri opštine – Novi Sad, Titel, Žabalj i Srbobran, a objedinjuje 14 naseljenih mesta.

Ove godine, 21. februara, dobio je spomen-ploču i ulicu u Beogradu, povodom 200 godina od rođenja. Spomen ploča se nalazi u ulici njemu posvećenoj, koja u naselju Beograd na vodi, vodi od stare pošte na Savskom trgu do Kule Beograd.

Velikim krstom vožda Đorđa Stratimirovića prošle godine odlikovan je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar