Američke diplomatske misije u Turskoj prekidaju izdavanje viza, navode terorizam kao razlog

Američka diplomatska predstavništva u Turskoj suspendovala su danas službu za izdavanje viza navodeći da postoje „verodostojne informacije“ o rizicima za „terorističke“ napade.

„Američka misija u Turskoj dobila je verodostojne informacije o potencijalnim terorističkim napadima i otmicama uperenim protiv američkih i drugih državljana u Istanbulu, uključujući protiv američkog konzulata, kao i na drugim mestima u Turskoj“, saopštila je američka ambasada u Ankari objavljujući da se suspenduje služba za izdavanje viza u zemlji.

Usluge za američke državaljane takodje su prekinute u pet diplomatskih predstavništava u Turskoj, uključujući u ambasadi u Ankari i generalnom konzulatu u Istanbulu, dodao je isti izvor.

U poruci ambasada SAD poziva američke državljane da povećaju pažnju na mestima gde bi mogli da se okupljaju Amerikanci ili stranci, uključujući u poslovnim zgradama i tržnim centrima.

U oktobru 2016. godine Vašington je evakuisao porodice svog diplomatskog i konzularnog osoblja u Istanbulu posle informacija da postoje pretnje protiv Amerikanaca u tom gradu od strane ekstremističkih grupa.

Turska je 2015. i 2016. pogodjena brojnim napadima za koje je odgovornost preuzela Islamska država, a u poslednjem je poginulo 39 ljudi, uglavnom stranaca u diskoteci u Istanbulu na Novogodišnju noć 2017.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.