U trendu

Amerika preti: Sa S-400 bi u Srbiju mogle stići i sankcije

Amerika je zabrinuta zbog prisustva ruske vojne opreme na teritoriji Srbije i ukoliko zvanični Beograd reši da je kupi to bi bio rizik da mu se uvedu posebne sankcije, rekao je predstavnik državnog sekretara Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Metju Palmer.
„Postoji doza zabrinutosti zbog raspoređivanja ruske vojne opreme na teritoriji Srbije, ali i zbog mogućnosti da Srbija zahteva specifične ruske sisteme, što bi vodilo riziku da joj se uvedu posebne sankcije zbog kupovine ruske vojne opreme, ali se nadamo da su naši srpski partneri toga svesni i da će biti oprezni s takvim transakcijama“, prokomentarisao je Palmer nedavno održane vojne vežbe srpske i ruske vojske „Slovenski štit“, ali i prisustvo sistema S-400 u Beogradu.

On je ocenio i da Amerika ima jako vojno partnerstvo sa Srbijom.

„Rekao bih čak da je najbolji vojni partner Srbije upravo Amerika, ali to ne znači da Srbija ne treba da sarađuje i sa Rusijom i da i sa Moskvom stvara vojno partnerstvo. Ipak, mi cenimo naš odnos sa Beogradom i mislimo da je naša vojna veza prepoznatljivija od bilo čega što Rusija radi na tom polju sa Srbijom“, naveo je Palmer u intervjuu za severnomakedonsku televiziju „Alsat“.

Na nedavno održanoj vojnoj vežbi Rusije i Srbije pod nazivom „Slovenski štit 2019“ u Batajnici, prvi put je van ruske teritorije bio raspoređen jedan od najjačih raketnih sistema S-400.

Pojedini mediji pišu da nije isključeno da vojno i državno rukovodstvo Srbije u narednim mesecima sa Moskvom povede pregovore o nabavci tog PVO sistema.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)