U trendu

Amerika se ipak ne povlači, američki general napravio grešku

Predsednik Združenog komiteta načelnika štabova američke vojske general Mark Mili nazvao je greškom pismo američke vojske upućeno vojsci Iraka o povlačenju snaga iz te zemlje.

„To pismo je bilo nacrt. Ono nije bilo potpisano i nije ga trebalo objavljivati“, saopštio je Mili, javlja Si-En-En.

On je saopštio da su se u pismu našle pojedine „’nesrećne formulacije‘ koje uključuju povlačenje snaga, a to se ne dešava“.

Ranije su mediji objavili pismo komandanta snaga SAD u Iraku, brigadnog generala Vilijama Sila, u kom se govori o početku „povlačenja“ američkih snaga iz Iraka na zahtev lokalnih vlasti.

Pentagon i američka koalicija nisu odgovorili na molbu Sputnjika da potvrde ili demantuju istinitost pisma.

Predsednik SAD Donald Tramp zapretio je Iraku sankcijama i rashodima od više milijardi dolara, ako Bagdad zatraži povlačenje američkih snaga.

Ranije je irački parlament izglasao da se sve strane vojske, uključujući i američku armiju, povuku sa teritorije Iraka. Ta odluka podrazumeva i suspenziju sporazuma o saradnji sa Međunarodnom koalicijom za borbu protiv terorizma, koju predvode SAD.

Situacija na Bliskom istoku je eskalirala nakon ubistva komandanta elitne iranske jedinice „Kuds“ pri Korpusu čuvara islamske revolucije generala Kasema Sulejmanija na aerodromu u Bagdadu. Iranski general ubijen je tokom napada američkih helikoptera na irački aerodrom, a pored njega stradalo je još petoro pripadnika šiitskog pokreta Hašd el Šabi.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.