Amnesti: Izraelska politika protiv Palestinaca je aparthejd

KAIRO – Izraelski zakoni, politika i praksa protiv Palestinaca u Izraelu i na okupiranim teritorijama predstavljaju aparthejd, poručuju iz organizacije Amnesti internešenel (AI).

U novom izveštaju AI se podseća da se aparthejd u međunarodnom pravu smatra zločinom protiv čovečnosti i predočava da država Izrael održava „institucionalizovan režim ugnjetavanja i dominacije nad palestinskim stanovništvom u korist Izraelaca Jevreja“, prenosi BBC.

Izrael poručuje „da odbacuje apsolutno sve lažne navode“ u izveštaju AI, a portparol ministarstva spoljnih poslova optužuje AI da „reciklira laži, nedoslednosti i neosnovane tvrdnje koje potiču od poznatih antiizraelskih organizacija koje gaje mržnju (prema jevrejskoj državi)“.

„U izveštaju se poriče pravo države Izrael da postoji kao nacionalna država jevrejskog naroda. Ekstremistička terminologija i iskrivljavanje istorijskog konteksta su osmišljeni da demonizuju Izrael i doliju ulje na vatru antisemitizma“, navodi se u zvaničnom saopštenju Izraela.

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova pozdravilo je izveštaj AI, ocenivši da je to „detaljna potvrda okrutne realnosti ukorenjenog rasizma, izopštavanja, ugnjetavanja, kolonijalizma, aparthejda i pokušaja brisanja svega što je palestinski narod pretrpeo“.

Tri glavna međunarodna ugovora zabranjuju aparthejd, uključujući Međunarodnu konvenciju o suzbijanju i kažnjavanju zločina aparthejda iz 1973. godine.

Ta Konvencija definiše aparthejd kao „nehumana dela počinjena u cilju uspostavljanja i održavanja dominacije jedne rasne grupe ljudi nad bilo kojom drugom rasnom grupom osoba i sistematskog ugnjetavanja istih“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.