Ankara: Kurdi se još nisu povukli sa severoistoka Sirije

ANAKARA – Kurdske narodne zaštitne snage nisu se još u potpunosti povukle iz pojasa na severoistoku Sirje koji treba da napuste, izjavio je danas turski ministar odbrane Hulusi Akar, nekoliko sati pre isteka roka za povlačenje predviđenog sporazumom predsednika Turske i Rusije.

„Izgleda da je teroristička organizacija narodne zaštitne snage još na području operacije izvor mira“, rekao je Akar lisut Sabah.

On je dodao da borba protiv terorizma još nije gotova i da je Ankara svesna da se ona neće završiti, prenosi Rojters.

Prema sporazumu koji su pre nedelju dana u Sočiju postigli predsednici Putin i Erdogan, sirijske pogranične jedinice i ruska vojna policije traba da premeste kurdske snage i njihovo oružje 30 kilometara od granice sa Turskom do danas u 18:00 sati po lokalnom vremenu.

Nakon tog roka, ruske i turske snage će početi zajedničke patrole na području od 10 kiometara sa sirijske strane granice.

Prethodno je Ankara postigla sa SAD spprazum o primirju kojim je zaustavljena operacija „izvor mira“ na severoistoku Sirije protiv Kurda koje Ankara smatra teroristima.

Turska tvrdi da je još oko 1.000 boraca u pograničnom gradu Manbidž i još 1.000 u obližnjem Tel Rifatu.

Ta dva grada se nalaze u zapadnom delu područja koje Turska želi da pretvori u „bezbednosnu zonu“ u koju bi se vratile sirijske izbeglice iz te zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.