U trendu

AP: Steta na saudijskom naftnom postrojenju posle napada Huta

RIJAD – Jemenski pobunjenici Huti ove nedelje su ponovo gađali rezervoare za skladištenje nafte u gradu Džedi u Saudijskoj Arabiji, koji su prethodno pogodili pre dve godine, prenosi danas agencija AP.

Satelitske fotografije kompanije Planet Labs, koje je analizirao AP, pokazuju štetu na postrojenju u Severnoj Džedi, koje se nalazi jugoistočno od gradskog međunarodnog aerodroma.

Napad na fabriku naftnih derivata u Džedi izazvao je požar u jednom od rezervoara, ali je požar pod kontrolom i nije rezultovao žrtvama, javili su ranije saudijski državni mediji, a satelitske afotografije snimljene u ponedeljak, pokazuju ono što je verovatno beli prah za gašenje požara oko rezervoara, koji je izgledao kao da je oštećen na južnoj strani,prenosi AP.

Kako se navodi, isti rezervoar za skladištenje, u vlasništvu državne naftne kompanije „Aramko“ pogođen je onim što su Huti opisali kao krstareća raketa, tokom napadu u novembru 2020.

Napad Huta u nedelju je jedan od najintenzivnijih u ratu,a među metama je bio petrohemijski kompleks u Janbuu na obali Crvenog mora, za koji su saudijski zvaničnici saopštili da je doveo do prekida u proizvodnje najvećeg svetskog izvoznika nafte.

Kako se navodi, druga meta bilo je skladište u Severnoj Džedi, u kojem su smešteni dizel, benzin i gorivo za avione i ono čini više od četvrtine svih zaliha Saudijske Arabije, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar