U trendu

Arestovič: Rat bi mogao da se završi do maja

KIJEV – Rat u Ukrajini će se verovatno završiti do početka maja kada Rusiji ponestane resursa za napad na svog suseda, izjavio je Oleksij Arestovič, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika.

On je u video snimku koji je objavilo nekoliko ukrajinskih medija rekao da će tačno vreme okončanja rata zavisiti od toga koliko je sredstava Kremlj spreman da izdvoji za ovu kampanju, prenosi agencija Rojters.

“Mislim da najkasnije u maju, početkom maja, treba da imamo mirovni sporazum, a možda i mnogo ranije. Videćemo. Govorim o najnovijim mogućim datumima”, izjavio je Arestovič.

“Sada smo na račvanju puta: ili će doći do mirovnog sporazuma vrlo brzo, u roku od nedelju ili dve, sa povlačenjem trupa i svega, ili će biti pokušaja da se neki, recimo, Sirijci okupe za drugu rundu i, kada i njih razbijemo, postignemo dogovor do sredine aprila ili krajem aprila”, dodaje Arestovič.

Navodi i da bi “potpuno ludački” scenario mogao biti da Rusija pošalje nove regrute posle mesec dana obuke.

Ipak, čak i kada se mir postigne, sitni taktički sukobi bi, prema njegovim rečima, mogli biti mogući još godinu dana, iako Ukrajina insistira na potpunom uklanjanju ruskih trupa sa svoje teritorije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.