U trendu

Asad: Glavna prepreka ulaganju novac zarobljen u Libanu

DAMASK – Predsednik Sirije Bašar al Asad izjavio je danas da je glavna prepreka ulaganju u zemlju novac koji je zarobljen u nesolventnim libanskim bankama.

On je rekao da je prema nekim procenama 40 do 60 milijardi dolara sirijskih sredstava zarobljeno u Libanu, preneo je Rojters.

U govoru nakon polaganja zakletve za svoj četvrti mandat, Asad je, takođe, rekao da će Sirija nastaviti da radi na prevazilaženju poteškoća izazvanih zapadnim sankcijama.

Sirijski predsednik Bašar al-Asad položio je ranije danas zakletvu za svoj četvrti sedmogodišnji mandat, nakon majskih izbora koje su Zapad i opozicija opisali kao nelegitimne i lažne.

Ceremonija polaganja zakletve održana je u predsedničkoj palati uz prisustvo sveštenstva, članova parlamenta, političkih i vojnih zvaničnike, preneo je AP.

Ujedinjene nacije procenjuju da više od 80 odsto Sirijaca živi ispod linije siromaštva, sirijska valuta je u slobodnom padu, a osnovne usluge i resursi su odavno deficitarni ili se nude po ogromnim cenama.

Borbe su uglavnom utihnule, ali delovi Sirije i dalje su van kontrole vlade, dok strane trupe i različite frakcije kontrolišu različite delove zemlje.

Gotovo polovina predratnog stanovništva Sirije ili je raseljena, ili žive u susednim zemljama i Evropi kao izbeglice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.