U trendu

Atina o Avganistanu: Granice EU se moraju zaštititi

ATINA – Spoljne granice Evropske unije moraju se zaštititi i ne sme se dozvoliti da se migranti koriste kao političko oruđe, izjavio je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas tokom video-konferencije ministara spoljnih poslova EU.

NJihov vanredni sastanak je održan juče radi razmatranja razvoja događaja u Avganistanu.

Dendijas je rekao da je evakuacija svih građana EU hitan prioritet i pozdravio planove nekih država članica EU da u evakuaciju uključe državljane Avganistana koji su radili kao prevodioci za grčke snage u toj zemlji, u okviru misije NATO, i njihove porodice, navodi se u saopštenju grčkog ministarstva spoljnih poslova, a prenosi portal „Katimerini“.

Ministar je rekao svojim kolegama da EU treba da naglasi potrebu za reprezentativnom vladom u Avganistanu, a da talibani moraju da poštuju osnovna prava i slobode i da garantuju zaštitu žena, maloletnika i manjina, kao i kulturnog nasleđa.

Dendijas je upozorio da će se migracijski tokovi povećati i da novu humanitarnu krizu treba sprečiti, zbog čega je pozvao na dogovor i saradnju po tom pitanju i jasnu poruku trećim zemljama, poput Turske, da se migranti ne smeju koristiti kao političko sredstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.