U trendu

Australija dobija nuk. podmornicu kroz dogovor sa SAD i VB

VAŠINGTON – Australija će dobiti prvu nuklearnu podmornicu u sklopu partnerstva o bezbednosti koje su dogovorile Sjedinjene Američke Države sa Australijom i Velikom Britanijom, što će im omogućiti de dele odbrambenu tehnologiju.

Neki ovaj potez vide kao jasnu poruku „agresivnoj Kini“, preneo je „USA Today“.

Novo partnerstvo, koje će se zvati AUKUS, omogućiće ovim zemljama da dele veštacku inteligenciju, podmorske i ostale napredne tehnologije, kao i da prodube kooperaciju o širini odbrambenih sposobnosti u Info-pacifičkom regionu.

Jedna od prvih inicijativa će biti da se pomogne Australiji da razvije flotu nuklearnih podmornica, što bi moglo da rezultuje odustajanjem od dogovora vrednog 90 miliona dolara sa Francuskom o podmornicama.

„Ovde se radi o investiranju u naš najveći izvor snage – naše saveznike, i pomaganju da se bolje susretnu sa pretnjama današnjice, ali i sutrašnjice“, izjavio je predsednik Sjedinjenih Američkih Država DŽozef Bajden, koji je objavio partnerstvo tokom virtuelne novinske konferencije sa premijerom Australije Skotom Morisonom i britanskim premijerom Borisom DŽonsonom.

Neimenovani visoki članovi administracije koji su obavestili novinare o parnterstvu, kažu da je sve osmišljeno da promoviše mir i stabilnost u Info-pacifiku i da na to treba da se gleda kao direktan izazov za Kinu.

Zasad šest država – SAD, Kina, Rusija, Francuska, Indija i Velika Britanija – imaju nuklearne podmornice.

Inicijativa da se pomogne Australiji u razvijanju nuklearne podmornice će trajati više od 18 meseci i uključivaće timove ratnih mornarica iz sve tri zemlje.

Sva tri lidera su naglasila da će nove podmornice biti na nuklearni pogon, ali neće imati nuklearno oružje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.