U trendu

Australija: Jedan od lidera Aboridžina, Junupingu, preminuo u 74. godini

KANBERA – Jedan od najuticajnijih domorodačkih lidera Australije, Junupingu, preminuo je u 74. godini, saopštila je danas njegova porodica.

Junupingu je bio najpoznatiji kao aktivista za prava domoradočkog stanovništva na zemljište, koji je bio uključen u priznavanje tradicionalnih vlasničkih dokumenata po prvi put u australijskom parlamentu.
Junupingu je preminuo mesecima pre održavanja referenduma o tome da li se Aboridžini prepoznaju kao zajednica u Ustavu Australije.

Premijer Entoni Albaneze nazvao je Junupingua „nacionalnim blagom“ jer je radio na ujedinjenju australijskih lidera sa autohtonom zajednicom, preneo je Rojters.
Zajednica domorodačkih naroda Australije, poznata kao Aboridžini, naseljavaju kontinent desetinama hiljada godina, ali su se suočili sa progonom i diskriminacijom od britanske kolonizacije 1788. godine.

Junupingu je rođen 1948. na krajnjem severu Australije, a radio je sa više premijera na izradi nacrta zakona o pravima starosedelaca.

Australijska vlada je prošle sedmice preduzela prvi zvanični korak ka održavanju referenduma za priznavanje Aboridžina u Ustavu i uspostavila domorodački „Glas parlamentu“ da savetuje poslanike o pitanjima koja utiču na život Aboridžina.

Referendum će se održati između oktobra i decembra, a očekuje se da će rezultati biti tesni, objavila je britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.