U trendu

Australija od sredine oktobra ukida obavezni karantin

SIDNEJ – Australija će ukinuti obavezni petodnevni karantin za osobe zaražene korona virusom 14. oktobra, izjavio je danas premijer Entoni Albaneze.

Odluka da se građanima Australije zaraženim kovidom-19 dozvoli da odluče da li treba da se izoluju ili ne, uklanja jedno od poslednjih preostalih ograničenja u zemlji iz vremena pandemije, i dolazi otprilike mesec dana nakon što je period karantina skraćen sa sedam na pet dana, navodi agencija Rojters.

„Želimo politiku koja promoviše otpornost i smanjuje oslanjanje na vladinu intervenciju“, rekao je Albaneze novinarima nakon sastanka nacionalnog kabineta.

Kako je rekao, finansijska naknada za odsustvo sa posla zbog pandemije za povremene radnike takođe će prestati kada se okončaju pravila izolacije.

„Ključna stvar je da je faza reagovanja na hitne slučajeve verovatno završena u ovom trenutku pandemije“, rekao je lekar Pol Keli i dodao da će ovaj virus postojati dugi niz godina, ali i da je vreme da se razmotre različiti načini suočavanja sa njim.

Australija je jedna od zemalja sa najvećom stopom vakcinacije protiv korona virusa, dve doze vakcine primilo je 96,5 odsto stanovništva starijeg od 16 godina, a nešto manje od 72 odsto primilo je buster dozu vakcine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar