U trendu

Australija se ubrzano naoružava zbog Rusije i Kine

KANBERA – Zbog rastućih pretnji koje predstavljaju Rusija i Kina, Australija je ubrzala planove za kupovinu raketa dugog dometa više godina pre predviđenog roka.

Ministar odbrane Australije Piter Daton rekao je danas da će ubrzano naoružavanje borbenih aviona i ratnih brodova koštati državu 3,5 milijardi australijskih dolara (2,6 milijardi dolara), predočivši da će to povećati sposobnost Australije da odvraća potencijalne protivnike, prenosi AP.

„Postojala je ranija radna pretpostavka da bi se čin agresije Kine prema Tajvanu mogao dogoditi 2040-ih. Mislim da je taj vremenski okvir sada dramatično smanjen“, rekao je Daton u intervjuu za lokalnu TV mrežu 7 i istakao da bi Rusija svojim daljim vojnim aktivnostima mogla da pokrene događaje slične onima koji su izazvali Drugi svetski rat.

„Kada pogledamo šta se desilo u Ukrajini, postoji šansa da Rusi odu u Poljsku ili negde drugde u Evropi. To bi bila repriza 1930-ih i to ne bi trebalo da dozvolimo“, dodao je Daton.

Prema revidiranom planu nabavki do 2024. godine, tri godine ranije nego što je planirano, borbeni avioni FA-18F Super Hornet bi bili naoružani poboljšanim američkim raketama vazduh-zemlja tipa JAŠM-ER bi omogućile lovačkoj avijaciji da gađa ciljeve u radijusu od 900 kilometara.

Australijske fregate klase ANZAC i razarači klase Hobart biće opremljeni do 2024. godine, pet godina pre roka, projektilima Kongsberg NSM norveške proizvodnje, čime bi se više nego udvostručio domet udara ratnih brodova.

Novi raspored ponovnog naoružavanja dolazi nakon što su Solomonska ostrva objavila nacrt bezbednosnog pakta sa Pekingom u okviru kojeg bi Kina bi mogla da pošalje vojno osoblje na ova ostrva u južnom Pacifiku i da pomaže u održavanju reda i bezbednosti.

Pekingu bi, takođe, bilo omogućeno da šalje svoje ratne brodove na Solomonska ostrva radi popravki i dopuna zaliha, što je dovelo do spekulacija o mogućnosti uspostavljanja kineske pomorske baze u tom delu Pacifika.

Kina je negirala da traži vojno uporište na Slomonskim ostrvima i optužila druge zemlje za podizanje tenzija.

Komandant Pacifičke flote SAD Semjuel Paparo izjavio je pred novinarima u Vašingtonu da je pakt Solomonskih ostrva i Kine „veoma zabrinjavajući“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.