U trendu

Australija: Zbog rasta infekcija države odlažu otvaranje

SIDNEJ – Australijski premijer Skot Morison pokušava da ubedi savezne države da poštuju nacionalni plan popuštanja mera, pošto brzi porast infekcija Delta soja u Sidneju i Melburnu izaziva zabrinutost kod onih koji imaju povoljniju epidemiološku situaciju.

Sidnej i Melburn, najveći australijski gradovi i prestonica Kanbera zahvaćeni su trećim talasom infekcija zbog kojih je najamnje polovina od 25 miliona stanovnika u zemlji zatvoreno, dok većina drugih država uživa u životu bez kovid 19.

Nacionalni kabinet, telo koji čine savezni i lideri država, sastaće se kasnije danas, pošto su Kvinslend i Zapadna Australija najavili da bi mogli da odlože planove za otvaranje svojih granica čak i nakon što stope vakcinacije dostignu 70-80 odsto, što su dogovoreni ciljevi nacionalnog kabineta u julu za ublažavanje nekih ograničenja, prenosi Rojters.

Trenutno je samo 36 odsto stanovništva potpuno vakcinisano, a premijerka Kvinslenda Anastasija Palaščuk, koja je sugerisala da možda neće ponovo otvarati granice dok se sva deca mlađa od 12 godina ne vakcinišu, saopštila je da mora da se upozna sa stručnim podacima kako kovid-19 utiče na decu pre bilo kakve odluke o ublažavanju mera na granicama.

Njeni komentari izazvali su kritike savezne vlade pošto premijer Morison želi okončanje restrikcija i ekonomski rast pred izbore naredne godine.

Australija planira da od 13. septembra omogući vakcinaciju za svu decu od 12 do 15 godina, a nijedna zemlja nije započela vakcinaciju dece mlađe od 12 godina.

Kvinslend i Zapadna Australija saopštili su da su pristali na nacionalne ciljeve ponovnog otvaranja kada je broj slučajeva u Novom Južnom Velsu bio mali, ali danas je tamo zabeležen najgori dan pandemije, izazvan visoko prenosivom Delta sojem, sa rekordnim 1.431 slučajem i 12 novih preminulih od posledica bolesti.

Premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Beredžiklijan danas je u Sidneju upozorila stanovništvo da se pripremi za skok brojki, jer će naredne dve nedelje verovatno biti najgore zbog rasta infekcija.

Država Viktorija,čija je prestonica Melburn, prijavila je danas 208 novih slučajeva, u poređenju sa 176 dan ranije, a u državi je zabeležen jedan novi smrtni slučaj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.