U trendu

Austrija: Nehamer u poseti Z. Balkanu sa planom repatrijacije

BEČ – Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer započeće danas posetu zemljama Zapadnog Balkana sa ciljem predstavljanja svog plana za repatrijaciju ilegalnih migranata.

Nehamer će posetiti Severnu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu I Srbiju, a u razgovorima sa resornim kolegama želi da dogovori intenziviranje saradnje u delovanju protiv ilegalne migracije i krijumčara ljudi, kao i organizovanog kriminala.

Time, kako ističe, želi da pošalje „prave signale“ zemljama porekla ilegalnih migranata.

Sredinom aprila Nehamer je istakao da Austrija ostaje pri svom čvrstom kursu po pitanju ilegalne migracije i najavio je pilot projekat repatrijacije migranata bez šanse na dobijanje boravka u EU.

Taj plan sada želi da u potpunosti definiše sa svojim resornim kolegama na Balkanu.

„Moramo uputiti prave signale zemljama porekla. Mnogi iregularni migranti, koji kreću na put ka Evropi, nemaju šanse na boravak. Mora biti jasno da ko nema pravo na azil, mora da se vrati u svoju domovinu „, zatražio je Nehamer pred put na Zapadni Balkan.

Istakao je da repatrijacija ilegalnih migranata bez šanse na boravak u EU mora da se organizuje već pred „vratima Unije „, u zemljama u kojima se trenutno nalaze mnogi iregularni migranti, a to je na Balkanu.

Planirana repatrijacija treba da se obavi preko „platforme protiv ilegalne migracije“, koja je osnovana prošlog leta na ministarskoj konferenciji u Beču.

Nehamer će najpre, danas pre podne, posetiti granični prelaz Bogorodica između Severne Makedonije i Grčke, gde će se sastati sa austrijskim policajcima koji pomažu svojim tamošnjim kolegama u obezbeđivanju državne međe.

U večernjim satima on će razovarati sa severnomakedonskim ministrom unutrašnjih poslova Oliverom Spasovskim.

U sredu Nehamer će obići srpsko-severnomakedonsku granicu, gde će obići austrijske policajce, a potom će otputovati u Sarajevo na radni sastanak sa bosanskim kolegom Selmom Cikotićem.

U četvrtak Nehamer će doputovati u Beograd na razgovor sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.