U trendu

Austrija: Počeli izbori u Tirolu, kritično za OVP

BEČ – U austrijskoj pokrajini Tirol danas se održavaju pokrajinski izbori, na kojima bi, prema istraživanjima javnog mnjenja, vladajuća Narodna partija Austrije (OVP) kancelara Karla Nehamera mogla da pretrpi težak poraz.

Glasačka mesta su otvorena od osam sati, a većina će zatvoriti svoja vrata između 14 i 15 časova, dok će poslednja raditi do 17 časova.

Preliminarni rezultat očekuje se od 19 časova, a sadržaće već i glasačke listiće poslate putem pošte.

Broj glasačkih listića poslat putem pošte sa 71.945 je rekordan, duplo veći nego, na primer, 2018..

U proteklih 77 godina OVP je uvek vladalada u Tirolu, a sada joj prete veliki gubici.

Na prošlim izborima, 2018. OVP je ostvarila rezuztat od 44,26 odsto glasova, a sada preti da će pasti ispod 30 odsto, što bi bio debakl za ovu Tirol koji je uvek bio „narodnjački“.

Socijaldemokratska partija (SPO) i Slobodarska stranka (FPO), prema istraživanjima, ostvariće zapažene rezultate i mogle bi preuzeti vlast u Tirolu, odnosno da nateraju OVP na koalicionu vladu.

SPO je na prošlim izborima dobila 17,25 odsto glasova, a sada joj se prognozira osvajanje 21 odsto glasova, koliko bi mogla dobiti i FPO, koja je na prošlom glasanju osvojila 15,53 odsto glasova.

Stranka Zelenih sa kojom OVP vlada na saveznom nivou prema istraživanjima može da osvoji osam odsto glasova, za tri manje nego na prošlim izborima.

Značajan rezultat može da ostvari i lista “Fric Tirol” sa 14 odsto glasova.

OVP od izbora do izbora gubi sve više birača, zbog afera s kojim se povezuje stranka, ali i nezadovoljstva stanovništva saveznom vlašću i kancelarom Nehamerom u vezi reagovanja na aktuelnu krizu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar