U trendu

Austrija podržava istragu Međunarodnog suda

BEČ – U cilju sprovođenja istrage ratnih zločina počinjenih u Ukrajini, Ministarstvo spoljnih poslova Austrije stavilo je na raspolaganje tužilaštvu Međunarodnog krivičnog suda 100.000 evra.

Ministarstvo pravosuđa Austrije, uz to, dalo je na raspolaganje dodatnog eksperta koji će pomoći u istrazi.

„Austrija podržava svaki korak koji signalizira svetskoj javnosti da takvi zločini neće ostati nekažnjeni“, poručio je ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg.

On je istakao da su slike i izveštaji o ruskim ratnim zločinima u Buči, Mariupolju i drugim ukrajinskim mestima potresne.

Svaka osoba koja je počinila takav zločin, i ona koja ga je dala u nalog, mora biti kažnjena, podvukao je Šalenberg u saopštenju.

Obezbeđena sredstva su dodatni doprinos Austrije Međunarodnom krivičnom sudu, kojem godišnje uplaćuje dva miliona evra.

„I u ratu postoji pravo. Upućivanjem jednog eksperta iz Ministarstva pravosuđa dajemo dodatni doprinos rasvetljivanju ratnih uločina. Sada treba učiniti sve da se odgovorni privedu licu pravde“, poručila je ministarka pravosuđa Austrije Alma Zadić.

Austrija podržava i rad istražne komisije Saveta za ljudska prava UN koja ima kancelariju u Beču, te i napore OEBS, dodaje se u saopštenju.

Austrija je 2.marta zajedno sa 40 zemalja ukazala Međunarodnom sudu na situaciju u Ukrajini nakon čega je glavni tužilac Karim Kan naložio istragu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar