U trendu

Austrijanci očekuju dalje pretnje

BEČ – Godinu i po dana života pod pandemijom ostavilo je tragove po psihičko stanje Austrijanaca, pa tako sada sa manje optimizma gledaju u budućnost, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnjenja.

Pokazalo se da čak 99 ispitanika očekuje opasne situacije u narednom periodu, a tri četvrtine je već preduzelo i pripreme za moguće vanredno stanje.

Istraživanje „MAKAM“ instituta pokazuje da građani očekuju rast siromaštva, dalji veliki talas migranaca, te i snažni rast inflacije.

Kao najverovatniju pretnju u bliskoj budućnosti vide rast siromaštva.

Ubrzani rast siromaštva, kao i inflacije kao pretnju smatraju pre svega osobe koje se nisu vakcinisale protiv kovid19.

Elementarne nepogode kao moguće pretnje u bliskoj budućnosti navelo je sedam od deset upitanih, a i u strahu od ove pretnje prednjače osobe koje se nisu vakcinisale.

Takođe 69 odsto Austrijanaca smatra mogućim pojavljivanje nove pandemije.

Dve trećine ispitanika strahuje i od sajber napada koji bi mogao „isključiti“ kritičnu infrastrukturu, dok od nacionalnih nemira strahuje polovina stanovništa, a 30 odsto je uvereno da bi to moglo voditi ka uvođenju vanrednog stanja.

Kao najmanju pretnju Austrijanci vide mogućnost razornog zemljotresa, krah sistema snabdevanja svakodnevnim potrebama, i krah zdravstvenog sistema.

Međutim šest od deset osoba kaže da ima uskladišteno namirnica dovoljno za deset dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar