Avganistan: Osmoro poginulih u eksploziji automobila bombe

KABUL – Najmanje osmoro ljudi je poginulo u snažnoj eksploziji automobila bombe u provinciji Herat na zapadu Avganistana, saopštili su danas avganistanski zvaničnici.

U eksploziji je uništeno 14 kuća i procenjuje se da broj žrtava nije konačan, izjavio je Rafik Šerzai predstavnik lokalne bolnice.

U izveštaju AP se navodi da su jedanaestorica poginulih bili pripdanici snaga bezbednosti, a ostali civili, među kojima jedna žena i dete, rekao je predstavnik ministarstva unutrašnjih poslova Avganistana Tarik Arian.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za današnji bombaški napad, a samo nekoliko sati nakon eksplozije oglasio se Savet bezbednosti UN u Njujorku i osudio napad u Heratu i sve učestalije nasilje u kojem stradaju civili.

Islamska država je preuzela odgovornost za nekoliko prethodnih bombaških napada, dok se talibani i vlada u Kabulu uzajamno optužuju za pokušaje da se sabotiraju mirovni napori na pregovorima u Dohi.

U međuvremenu, Vašington preispituje mirovni sporazum koji je Trampova administracija potpisala sa talibanima o konačnom povlačenju preostalih 2.500 američkih vojnika iz Avganistana do 1. maja 2021. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.