Avio-kompanija ne želi da diskriminiše putnike

OTAVA – Obraćanje putnicima sa „dame i gospodo“ predstavlja diskriminaciju prema onima koji se ne identifikuju kao pripadnici jedne od te dve rodne odrednice, tako da su u kompaniji „Er Kanada“, odlučili da se putnicima više ne obraćaju na taj način.

Zaposleni u kanadskoj avio-kompaniji upućeni su da napuste dugogodišnju tradiciju oslovljavanja putnika sa „dame i gospodo“ (ili „madams e msje“ kada govore francuski) i da se umesto toga, putnicima obraćaju sa „svi“ i „tout le monde“.

Razlog je taj što neki ljudi imaju složeniji stav prema svom rodu i verovatno se osećaju isključenim kad čuju pozdrav „dame i gospodo“, prenosi B92.

Pored toga, kompanija „Er Kanada“ je proglašena za najboljeg poslodavca u pogledu nacionalne raznolikosti u 2019. godini.

Ovaj potez usledio je posle ranije odluke da se putnicima dozvoli da prilikom rezervisanja karata stave „iks“ umesto M ili Ž kao oznaku pola.

Nova pravila su uvedena „kako bi se osigurao inkluzivni prostor za sve, uključujući one koji se poistovećuju sa rodom iks“, saopštili su u kompaniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.