U trendu

Aviokompanija da plati 1,6 mln dolara za izgubljen prtljag

LAGOS – Aviokompanija Emirati mora da plati 1,6 miliona dolara nigerijskom putniku, nakon što mu je izgubljen prtljag pre 12 godina.

Ordži Prins Ikem, nigerijski biznismen, putovao je poslovno u Kinu kada se desio incident, a u torbi je nosio 1,63 miliona dolara u kešu, kako bi kupio robu u Kinu, preneo je Independent, pozivajući se na list D Nejšn.

Međutim, pre nego što je napustio Lagos, grad u Nigeriji, Ikemu je prišlo osoblje aviokompanije Emirati.

On je rekao da je osoblje insistiralo da mu predaju prtljag koji će biti „sigurniji u njihovim rukama“.

Ikem prvo nije hteo da preda prtljag, ali je na kraju pristao, jer je žurio da ne zakasni na let koji je išao preko Dubaija i Hongkonga, do Guangžua.

Iako je Ikem dao dve torbe sa brojevima, one više nikada nisu pronađene, a policijskom istragom je utvrđeno da nikada nisu ni napustile Lagos.

Visoki sud u Lagosu je na saslušanju čuo da je Ikem dugo tražio torbe u prethodnih 12 godina, išao je u Guangžu i Dubai nekoliko puta.

Od izgubljenog novca, 700.000 dolara je bilo Ikemovo, a preostalih 930.000 je pripadalo drugom biznismenu, Olisameki Ugvunzeu, koji je zamolio Ikema da za njega trguje u Kini.

Iz aviokompanije su se žalili da je nigerijska kompanija za prtljag (NAHCO) odgovorna za sav prtljag koji prođe kroz Murtala Muhamed aerodrom u Lagosu.

Međutim, sudija Muslim Hasan je presudio u korist oštećene strane, zaključivši da prevoznik nije dovoljno opovrgnuo Ikemove tvrdnje, pa je naredio Emiratima da plati 1,63 miliona dolara i još 120.000 dolara kompenzacije.

„Smatram Emirat erlajns odgovornim jer nisu svom putniku dali torbu u kojoj je bilo 1,63 miliona dolara“, rekao je sudija.

Portparol Emirata rekao je za Simpl Flajing da će se aviokompanija žaliti.

„Emirati su već uputili žalbu po ovom pitanju i čvrsto ćemo braniti naš stav“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.