U trendu

Azerbejdžan optužio jermenske snage za otvaranje vatre, Jerevan demantovao

BAKU – Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su jermenske snage danas i juče otvorile vatru na položaje azerbejdžanskih oružanih snaga na granici sa Jermenijom i u Nagorno-Karabahu, koje su odgovorile istom merom.

Kako se navodi u saopštenju, jermenske snage stacionirane u oblasti Basarkecer i u oblasti Čambarak 19 puta su otvarale vatru na položaje azerbejdžanske vojske u okruzima Daškasan, Kalbadžar i Gadabaj.
„Pripadnici ilegalnih oružanih grupa Jermenije na teritoriji Azerbejdžana, gde je privremeno raspoređen ruski mirovni kontingent, gađali su položaje azerbejdžanske vojske u pravcu grada Šuše“, navodi se u saopštenju.
Jermenija je odbacila optužbe Azerbejdžana kao neistinite, preneo je TAS S.
„Saopštenje Ministarstva odbrane Azerbejdžana da su 5. marta i u ranim satima 6. marta jermenske snage navodno otvorile vatru na položaje Azerbejdžana na jermensko-azerbejdžanskoj granici je dezinformacija“, saopštila je danas pres-služba Ministarstva odbrane Jermenije.
Vojne snage Jermenije i Azerbejdžana angažovane su u graničnom sukobu od 12. maja 2021. godine, kada su azerbejdžanski vojnici prešli nekoliko kilometara u Jermeniju u provincije Sjunik i Gegarkunik, zauzimajući oko 41 kvadratni kilometar jermenske teritorije.
Nagorno-Karabah je sporna teritorija, jer je pripala Azerbejdžanu posle raspada bivšeg Sovjetskog Saveza, a naseljena je uglavnom Jermenima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar