U trendu

Babiš kritikovao istragu EK o navodnom sukobu interesu

PRAG – Češki premijer Andrej Babiš optužio je danas službenike Evropske komisije koji istražuju njegov navodni sukob interesa da su nesposobni i zatražio sastanak sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junekerom.

Babiš je tako intenzivirao kritiku istrage Evropske komisije, i to nakon što je desetine hiljada Čeha protestovalo tražeći njegovu ostavku zbog navodnog sukoba interesa, koji uključuje njegovu bivšu poslovnu imperiju i istragu o desetogodišnjoj subvenciji EU.

Organizatori protesta naveli su da je u njima učestvovalo oko 120.000 građana koji su se sinoć okupili na centralnom praškom trgu, što se smatra najvećim protestom od „plišane revolucije“ 1989. godine, kojom je okončana era komunizma, preneo je Rojters.

Protesti protiv Babiša održavaju se od kraja aprila i od tada su postali sve masovniji, a počeli su nakon što je češka policija završila istragu o tome da li je on primio subvenciju od dva miliona evra od EU za farmu i kongresni centar i preporučila da treba da mu se sudi.

Babišovi navodni sukobi interesa doveli su do toga da je EK pokrenula istragu prošle nedelje, a cela priča je „procurela“ u medije.

U preliminarnim nalazima, istraga je utvrdila da njegova grupa Agrofert ne bi trebalo da ima pristup razvojnm fondovima Evropske unije poslednjih godina zbog sukoba interesa.

Češke vlasti moraju da daju komentar na istragu pre nego što ona bude završena, što povećava mogućnost da će češka vlada morati da vrati sredstva fondovima EU.

Babiš je negirao nalaze istrage rekavši juče poslanicima da je to bio napad na Češku Republiku i njene interese i dodao da neće biti bilo kakvog povraćaja sredstava.

Babiš je danas rekao novinarima da želi da se sastane sa predsednikom EK Žan-Klodom Junkerom tokom samita EU koji se održava 20. i 21. juna.

„Naravno pitaću gospodina Junkera kako je moguće da ima tako nekompetentne istražitelje jer je njihovo ponašanje skandalozno“, rekao je Babiš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.