U trendu

Babiš spreman da vodi razgovore o vladi ako dobije mandat

PRAG – Češki premijer Andrej Babiš poručio je danas da će voditi razgovore o formiranju sledeće vlade ako mu predsednik Miloš Zeman poveri mandat nakon parlamentarnih izbora.

Babiš je ovo izjavio nakon što su rezultati parlamentarnih izbora pokazali da je njegova vladajuća stranka ANO dobila drugi najveći broj glasova, odnosno 27,20 odsto, a čestitao je na ostvarenoj pobedi opozicionoj koaliciji Zajedno, za koju se navodi da je na osnovu prebrojanih 99,7 odsto glasova dobila podršku 27,78 odsto birača, prenosi Rojters.

Koalicija Zajedno je najavila da sa koalicijom Pirati-Gradonačelnici, koja je prema ovim rezultatima osvojila treće mesto sa 15,6 odsto glasova, želi da formira vladu.

Na izbore u Češkoj, koji su održani upetak i danas, izašlo je 65,67 odsto građana sa pravom glasa, a nekoliko dana uoči parlamentarnih izbora u aferi „Pandorini papiri“, pojavilo se ime Andreja Babiša, milijardera koji se 2017. domogao izborne pobede obećavajući borbu protiv korupcije i koji negira svaku povezanost sa ovom aferom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar