U trendu

Bačić: Isticanje srpske zastave u HR je suprotno zakonu

ZAGREB – Šef poslaniičkog kluba vladajuće HDZ u hrvatskom saboru, Branko Bačić, smatra, kako je naveo, „neprimerenim, neprihvatljivim i provokacijom“ poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da povodom sutrašnjeg obeležavanja Dana srpskog jedinstva Srbi u svim zemljama sveta razviju srpsku zastavu.

Bačić tvrdi da je to „provokacija i neprimereno“, tim pre što je reč o kršenju Zakona o javnom redu i miru kojim isticanje zastava drugih zemalja u Hrvatskoj nije dopušteno.

„Očekujem da će naši sugrađani, i pripadnici srpske zajednice u Hrvatskoj, poštovati zakon”, kazao je Bačić novinarima u parlamentu.

Neprimereno je i neprihvatljivo je, kaže, “predsednik Republike Srbije poziva građane Republike Hrvatske, pa ako hoćete i pripadnike srpskog naroda i srpske zajednice u Hrvatskoj, da 15. septembra istaknu u Hrvatskoj zastave Republike Srbije”.

Na pitanje da li će policija sutra to nadzirati, Bačić je rekao da hrvatska policija uredno i vrlo kvalitetno obavlja svoje zakonom poverene poslove i da će tako biti i sutra.

“Ništa specijalno, nije teško proveriti da li je neko na svom prozoru razvio zastavu druge države”, rekao je Bačić, prenela je zagrebačka N1 tv.

Ne slaže, kaže, sa tvrdnjom da je vlast u Hrvatskoj trebalo da mnogo oštrije reaguje na Vučićev poziv i dodao da to nije učinjeno zbog saradnje sa koalicionim partnerom SDS S-om.

“Vlada i Hrvatska su primereno reagiovali. Izneo sam stav Kluba HDZ-a i mislim da sam prilično jasno rekao što mislim o pozivu da se u Hrvatskoj istaknu srpske zastave”, uzvratio je.

On je rekao i da HDZ korektno sarađuje s koalicionim partnerima. “Vladajuća većina je stabilna, ali to ne znači da bi prešli preko ovakvog poziva, da bi ga prećutali zato što smo u koaliciji sa zastupnicima nacionalnih manjina”, naveo je Bačić.

Nije, međutim, želeo da komentariše izjavu predsednika SDS S-a i poslanika Milorada Pupovca da bi svaka institucija srpske zajednice trebalo da ima pravo uz hrvatsku, da istakne i srpsku zastavu i da je Vučićev poziv shvatio kao ohrabrenje, a ne nametanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.