U trendu

Bajden će tražiti od Kongresa dodatne 33 milijarde dolara pomoći za Ukrajinu

Predsednik SAD Džozef Bajden će zatražiti od Kongresa dodatne 33 milijarde dolara pomoći Ukrajini za odbranu od ruske invazije, izjavila su danas dva neimenovana zvaničnika američke administracije.

Najnoviji Bajdenov predlog uključuje više od 20 milijardi dolara u vojnoj pomoći Ukrajini i za jačanje odbrane obližnjih zemalja, 8,5 milijardi dolara ekonomske pomoći vladi u Kijevu i tri milijarde za hranu i humanitarne programe za pomoć civilima i ostalu potrošnju, rekli su zvaničnici.

Novi predlog bi bio više nego dvostruko veći u odnosu na prvobitni paket od 13,6 milijardi dolara odbrambene i ekonomske pomoći Ukrajini i zapadnim saveznicima, koji je Kongres usvojio u martu, a sada je gotovo iscrpljen.

Bajdenov predlog ukazuje na dugoročnu američku posvećenost sprečavanju pokušaja ruskog predsednika Vladimira Putina da proširi kontrolu nad ukrajinskom teritorijom.

Zahtev Kongresu dolazi u vreme zaoštravanja sukoba u istočnim i južnim delovima Ukrajine i rasta međunarodnih tenzija posle ovonedeljne odluke Rusije da obustavi isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar