U trendu

Bajden i Suga danas o usponu Kine na globalnoj sceni

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden sastaće se danas sa japanskim premijerom Jošihide Sugom, a politički analitičari očekuju da će sve veći uticaj Kine verovatno biti visoko pozicioniran na dnevnom redu samita dvojice državnika.

Dvojica lidera sastaće se u Vašingtonu, na prvom samitu američkog predsednika sa jednim od lidera stranih država od njegove inauguracije u januaru, prenosi američka TV mreža Si-En-Bi-Si.

Sastanak dolazi u trenutku kada su SAD sve „glasnije“ u kritikama Kine, u oblastima od ljudskih prava do nelojalne trgovinske prakse.

Očekuje se da će Bajden i Suga razgovarati o američko-japanskom bezbednosnom partnerstvu i drugim potencijalnim oblastima saradnje.

To bi moglo uključivati klimatske promene, pandemiju kovida-19 i stabilnost u Tajvanskom moreuzu, navode analitičari.

Jedan od mogućih ishoda samita je infrastrukturni plan usredsređen na visokokvalitetne projekte kao što su brzi 5G internet i čista energija, preneo je japanski list „Nikei“.

Takva američko-japanska infrastrukturna saradnja mogla bi da parira kineskoj inicijativi „Pojas i put“, ambicioznom kineskom programu za izgradnju fizičke i digitalne infrastrukture koja povezuje stotine zemalja od Azije do Bliskog Istoka, Afrike i Evrope.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.