U trendu

Bajden imenovao Bridžit Brink za ambasadorku SAD u Ukrajini

VAŠINGTON – Predsednik DŽozef Bajden imenovao je iskusnog diplomatu Bridžit Brink za novu ambasadorku SAD u Ukrajini, saopštila je danas Bela kuća.

Brinkova je imenovana na ovu ključnu poziciju koja je bila upražnjena skoro tri godine u vreme kada Vašington pojačava svoju podršku Ukrajini kako bi se izborila protiv ruske invazije, preneo je AP.

Brinkova, koja je trenutno ambasadorka SAD u Slovačkoj, je karijerni diplomata već 25 godina i službovala je u Uzbekistanu i Gruziji, a imala je i nekoliko visokih pozicija u Stejt departmentu i Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Rodom iz Mičigena, Brinkova koja govori ruski i ima decenijsko iskustvo, pogodna je za ovaj trenutak u istoriji Ukrajine, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Tu poziciju, koja je bila upražnjena otkako je bivši predsednik SAD Donald Tramp iznenada opozvao tadašnju američku ambasadorku u Ukrajini Meri Jovanović u maju 2019, mora da potvrdi Senat SAD.

Saopštenje o nominaciji Brinkove izdato je u vreme posete državnog sekretara Entonija Blinkena i ministra odbrane Lojda Ostina ukrajinskoj prestonici Kijevu tokom vikenda, tokom koje su se sastali sa predsednikom Ukrajine Volodomirom Zelenskim i drugim najvišim ukrajinskim zvaničnicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar