U trendu

Bajden: Jedino je Rusija želela rat

NJUJORK – Predsednik SAD Džozef Bajden danas je izjavio da je Rusija bestidno prekršila suštinske principe povelje Svetske organizacije „brutalnim i nepotrebnim ratom“ u Ukrajini.

U obraćanju na Generalnoj skupštini UN on je dodao da niko nije pretio Rusiji, kao i da je jedino ona želela rat, kao i da je u pitanju rat jednog čoveka, preneo je Rojters.

Bajden je istakao i da je cilj rata da potpuno uguši pravo Ukrajine da postoji kao država i kao narod.

Predsednik SAD je rekao da bi zbog izveštaja o ruskom zlostavljanju civila u Ukrajini „trebalo da vam se sledi krv“.

On je, takođe, kazao da nove nuklearne pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina Evropi pokazuju „nepromišljeno zanemarivanje“ odgovornosti njegove nacije kao potpisnice Ugovora o neširenju nuklearnog oružja.

Bajden je naveo da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne sme voditi.

„Bićemo solidarni protiv ruske agresije. Tačka“, naglasio je Bajden.

On je kritikovao Rusiju zbog zakazivanja „lažnih referenduma“ ove nedelje na teritoriji koju je nasilno zauzela u Ukrajini.

Bajden je pozvao sve nacije, bilo da su demokratije ili autokratije, da se izjasne protiv ruske „invazije“ i da podrže napore Ukrajine da se odbrani.

On je govorio i o posledicama koje je ruska „invazija“ izazvala na snabdevanje hranom u svetu, obećavši 2,9 milijardi dolara globalne pomohi za bezbednost hrane – za rešavanje nestašice izazvane ratom i posledicama klimatskih promena.

Bajden je pohvalio posredovanje UN za stvaranje koridora za izvoz ukrajinskog žita morskim putem i pozvao da se sporazum nastavi uprkos sukobu koji je u toku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar