U trendu

Bajden: Misija obaranja balona uspešna, pohvala za pilote

VAŠINGTON – Američka vojska oborila je u subotu navodni kineski špijunski balon iznad Atlantskog okeana, a predsednik SAD Džozef Bajden istakao je da je misija obaranja bila uspešna, kao i da je Pentagonu naredio da obori letelicu čim to bude bezbedno.

Američka vojska oborila je navodni kineski špijunski balon iznad Atlantskog okeana, kod obale Karoline, prenosi CNN.

Vojska je, prema rečima zvaničnika, koristila borbene avione F-22 iz baze vazduhoplovnih snaga u Virdžiniji, a ispaljen je projektil AIM-9X, navodi američka televizija.

Ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da su kineske vlasti koristile balon koji su SAD oborile iznad Atlantskog okeana „za nadgledanje strateških lokacija u kontinentalnom delu SAD“.

Predsednik Bajden je u sredu dao ovlašćenje Pentagonu da obori balon za nadzor „čim misija bude mogla da bude izvršena bez nepotrebnog rizika po živote Amerikanaca ispod putanje balona“, naveo je Ostin u saopštenju nakon što je vojska u subotu oborila letelicu.

Američki predsednik je ubrzo nakon rušenja balona dao izjavu za medije i rekao da je misija obaranja bila uspešna i da je ranije naredio Pentagonu da ga sruši s neba čim to bude sigurno.

„Kada sam u sredu dobio izveštaj o balonu, naredio sam Pentagonu da ga obori što je pre moguće. Odlučili su, da ne bi naneli štetu nikome na zemlji, da je najbolje vreme za to kada pređe iznad vode. Uspešno su ga srušili i želim da pohvalim naše pilote koji su to učinili“, rekao je Bajden novinarima u Marilendu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je Kinu da će SAD preduzeti akciju koju smatraju odgovarajućom radi zaštite svojih interesa, prenosi CNN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar