U trendu

Bajden: Nova vojna pomoć Ukrajini od tri milijarde dolara

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je danas da će Vašington Ukrajini uputiti novu vojnu pomoć u vednosti od skoro tri milijarde dolara, koja će omogućiti toj zemlji da se bori „u godinama koje dolaze“.

Bajden je u saopštenju naveo da će pomoć od 2,98 milijardi dolara omogućiti Ukrajini da kupi sisteme protivvazdušne odbrane, ariljerijske sisteme i municiju, dronove i ostalu opremu, „kako bi mogla da se brani u dugom vremenskom preiodu“, prenosi AP.
Američki predsednik je dodao da zna da je Dan nezavisnosti koji se danas obeležava u Ukrajini „gorko-sladak“ jer su hiljde Ukrajinaca poginule i ranjene, milioni raseljeni i mnogi drugi „postali žrtve ruskih neprijateljstava i napada“.

Dodao je da je, međutim, „šest meseci nemilosrdnih napada samo ojačalo ponos Ukrajinaca na sebe, svoju zemlju i njihovu 31 godinu nezavisnosti“.

Ovo je i najveći pojedinačni paket američke bezbednosne pomoći Ukrajini od početka napada Rusije pre šest meseci.

Paket će biti finansiran sredstvima iz Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini, koju je Kongres usvojio da bi administraciji predsednika Džoa Bajdena omogućio da nabavlja oružje iz industrijskog sektora, a ne postojećih američkih zaliha.

Zvaničnici navode da će se predviđenim sredstvima finansirati ugovori za dronove, oružje i drugu opremu koja se možda neće koristiti u borbenim dejstvima još godinu ili dve.

Vašington je od 2. februara za Kijev izdvojio 10 milijardi i 600 miliona dolara vojne pomoći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar