U trendu

Bajden: Ostaje podrska SAD rešenju po modelu dve države

JERUSALIM – Predsednik SAD DŽozef Bajden potvrdio je danas američku podršku rešenju po modelu dve države za višedecenijski izraelsko-palestinski sukob, dan pre zakazanog sastanka sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Vitlejemu.

Palestinci su veoma skeptični prema Bajdenovoj poseti i zabrinuti zbog pitanja samoopredeljenja i izgradnje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, preneo je Rojters.

Napominju i da Vašington nije ispunio obećanja o ponovnom otvaranju konzulata za Palestince u Jerusalimu, a koji je zatvorio bivši predsednik SAD Donald Tramp 2019. godine.

Govoreći nakon sastanka sa izraelskim premijerom Jairom Lapidom, Bajden je rekao da SAD žele da vide trajni mir dogovoren između države Izrael i palestinskog naroda.

„Izrael mora ostati nezavisna, demokratska jevrejska država“, rekao je Bajden istakavši da je najbolji način da se to postigne model dve države za dva naroda koja imaju duboke i drevne korene na ovom tlu i koji treba da žive jedan pored drugog u miru i bezbednosti.

Lapid, lider centrističke partije Ješ Atid, podržao je Bajdenov stav, rekavši da je „model dve države garancija za snažnu, demokratsku državu Izrael sa jevrejskom većinom“.

S obzirom na to da Izrael ide na izbore u novembru i da je podrška za zaustavljanje širenja naselja na Zapadnoj obali koje Palestinci žele za buduću državu mala, čini se da su neposredni izgledi za postizanja sporazuma daleko, navela je američka novinska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.