U trendu

Bajden ponovio tvrdnju da Rusija vrši genocid u Ukrajini

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden, koji je ranije indirektno izneo kvalifikaciju da invazija Rusije na Ukrajinu predstavlja genocid, u obraćanju je direktno potvrdio ovaj stav i optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da želi da uništi ukrajinski narod.

U obraćanju u Ajovi, govoreći o merama koje njegova administracija preduzima da suzbije rast cena goriva zbog rata, Bajden je direktno nazvao genocidom konflikt, u kome je Rusija navodno počinila zverske zločine nad ukrajinskim civilima, preneo je Rojters.

„Vaš porodični budžet, sposobnost da napunite rezervovar, ništa od toga ne ni trebalo da zavisi od toga da li jedan diktator proglašava rat i vrši genocid na drugoj strani sveta“, poručio je Bajden u Ajovi.

Kasnije, u obraćanju novinarima na putu za Vašington, američki predsednik ostao je pri stavu da je rusko postupanje u Ukrajini genocid.

„Da, nazvao sam to genocidom jer postaje sve jasnije i jasnije da Putin samo pokušava da izbriše ideju da je moguće biti Ukrajinac, a dokazi se sve više povećavaju“, rekao je Bajden novinarima.

On je još rekao da će prepustiti pravnicima da na međunarodnom nivou odluče da li su za takvu klasifikaciju ispunjeni uslovi, ali je naveo da je po njegovom ličnom mišljenu „ovde to slučaj“.

Bajden je više puta nazivao ruskog predsednika Vladimira Putina ratnim zločincem, ali do sada nije izjavljivao da je u Ukrajini počinjen genocid, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar