U trendu

Bajden potpisao zakon, izbegnuta blokada vlade

VAŠINGTON – Američki predsednik DŽo Bajden potpisao je zakonski predlog o privremenom finansiranju vlade do 3. decembra koji je Kongres prethodno usvojio, čime je izbegnuto delimično zatvaranje federalnih institucija i nastavljeno finansiranje vlade.

„Postoji još mnogo toga što moramo učiniti, ali usvajanje ovog zakona nas podseća da je saradnja dve stranke moguća i daje nam vreme da usvojimo dugoročno finansiranje kako bi naša vlada funkcionisala i radila za američki narod”, navodi se u Bajdenovom saopštenju objavljenom nakon potpisivanja zakona, a prenosi agencija AP.

Predlog zakona je prvo odobren u Senatu sa 65 glasova za i 35 protiv, a zatim i u Predstavničkom domu gde je imao podršku 254 članova, dok je 175 bilo protiv.

Osim nesmetanog rada američke Vlade, predlog o njenom privremenom finansiranju predviđa pomoć od 28,6 milijardi dolara područjima koja su pretrpela posledice prirodnih nepogoda i požara, a uključen je i novac od 6,3 milijarde dolara za izbeglice iz Avganistana.

Od 1980. godine, američka federalna vlada „zatvorena“ je 21 put zbog nedostatka dogovora o budžetu, a ovo je bilo prvo potencijalno zatvaranje vlade u mandatu predsednika Džozefa Bajdena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.