U trendu

Bajden pozvao na smirivanje nakon presude u Viskonsinu

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je građane SAD da izraze svoje stavove na miran način i u skladu sa zakonom nakon što je porota oslobodila 18-godišnjeg Kajla Ritenhausa optužbi za ubistvo dvojice muškaraca i pokušaja da ubije trećeg, za vreme protesta 2020. u Viskonsinu.

Bajden je naveo da je razgovarao sa guvernerom Viskonsina Tonijem Eversom kako bi mu ponudio podršku i bilo kakvu potrebnu pomoć da bi se osigurala javna bezbednost.

„Nasilju i uništavanju imovine nema mesta u našoj demokratiji“, poručio je Bajden u saopštenju, prenosi Rojters.

Porota u gradu Kenoši oslobodila je 18-godišnjeg Kajla Ritenhausa optužbi da je odgovoran za ubistvo dvojice muškaraca i pokušaja da ubije trećeg, svojom poluautomatskom puškom, za vreme haotičnih protesta za rasnu pravdu 2020. u Viskonsinu, zaključujući da je tinejdžer reagovao u samoodbrani.

Porota, koju čini 12 članova, je jednoglasno zaključila da Ritenhaus nije kriv na osnovu dve tačke optužnice za ubistvo, jednu za pokušaj ubistva i dve tačke za nesmotreno ugrožavanje javne bezbednosti za vreme uličnih protesta koje su pratile pljačke i paljenje imovine, 25. avgusta 2020. u gradu Kenoši u kojem pretežno žive pripadnici radničke klase, preneo je Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.