U trendu

Bajden pristao na plan o obučavanju ukrajinskih pilota da upravljaju američkim F-16

Predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) prihvatio je danas planove za obuku ukrajinskih pilota da upravljaju američkim avionima-lovcima F-16, rekle su dve osobe upućene u ova dešavanja.

Bajden je odobrenje dao u japanskom gradu Hirošima, tokom samita Grupe sedam najrazvijenijih zemalja, na kojem se razmatraju načini da se pomogne Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

Prema rečima pomenuta dva izvora, obuka ukrajinskih pilota će se po svoj prilici obavljati u Evropi tokom narednih meseci.

Bajden je rekao liderima zemalja G7 da će odluke u pogledu toga kada će, u kom broju, i ko će Ukrajni obezbediti avione F-16 četvrte generacije, biti donete u narednim mesecima dok obuka pilota bude trajala.

Predsednik Ukrajine Volodimr Zelenski, koji će se samitu pridružiti u nedelju, neprestano traži od zemalja Zapada isporuku borbenih aviona kako bi ojačao odbranu svoje zemlje od ruske invazije, ali se do sada suočavao sa skepsom SAD.

Na osnovu sporazuma o licenciranju izvezenog oružja, SAD moraju potpisati svaki dogovor koji bi njene saveznice postigle sa Ukrajinom o obuci njenih pilota za upravljanje lovcima „fantomima“.

U poslednje vreme, Evropljani su postali prilježniji prema ideji o slanju aviona Ukrajine, a u tom smislu se otkravio i deo američke administracije, uključujući državnog sekretara Entonija Blinkena (Anthony).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.