U trendu

Bajden: Recesija u SAD nije neizbežna

VAŠINGTON – Recesija u SAD nije neizbežna i ima razloga za optimizam, izjavio je danas američki predsednik Džozef Bajden, reagujući na upozorenja ekonomista da SAD možda idu ka recesiji.

„Kao prvo, recesija nije neizbežna, a kao drugo mi smo u jačoj poziciji nego bilo koja nacija na svetu da prevladamo ovu inflaciju“, rekao je Bajden u intervjuu za AP.

On je dodao da vidi razloge za optimizam u relativnoj snazi Amerike u svetu.

Bajden je kazao da je američki narod „veoma, veoma utučen“ nakon dve burne godine pandemije korona virusa, ekonomske nestabilnosti i naposletku rastućih cena goriva koje pogađaju porodične budžete.

Potreba za mentalnim zdravljem u Americi je ogromna, jer sve na šta su ljudi računali se poremetilo i srušilo, ali većinom je to posledica krize sa kovidom, naveo je Bajden.

On je, ipak, ocenio da ima razloga za optimizam i da je uveren da su SAD bolje pozicionirane od bilo koje zemlje na svetu.

Bajden je govorio i o teškim izborima sa kojima je bio suočen. Američki lider je istakao potrebu da se SAD suprotstave ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u vezi invazije na Ukrajinu u februaru, iako su oštre sankcije uvedene nakon toga izazvale rast cena gasa i stvorile politički rizik po njega u izbornoj godini u SAD.

Bajden je takođe pozvao naftne kompanije da razmotre kratkoročne svetske potrebe i povećaju proizvodnju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar