U trendu

Bajden sa zvaničnicima EU: Potreban stalni dijalog s Rusijom

LONDON – Evropski saveznici SAD složili su se u razgovoru sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, posle njegovog video sastanka sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, o potrebi stalnog dijaloga sa Rusijom u cilju ublažavanja njenog, kako su ocenili, pretećeg ponašanja prema Ukrajini.

„Lideri su istakli da je važno da Rusija prestane sa svojim pretećim ponašanjem prema Ukrajini. Složili su se oko potrebe za tekućim dijalogom sa Rusijom kako bi se podstakao ovaj ishod“, saopšteno je iz britanske Vlade, prenosi Rojters.

Kako se dodaje, lideri su se složili i da ostanu u bliskom kontaktu, kao i da koordinišu svoje pristupe ovom pitanju.

Bajden je razgovarao sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, italijanskim premijerom Mariom Dragim, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, nakon što je održao video sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o Ukrajini.

Američki i ruski predsednik održali su u utorak video sastanak koji je trajao više od dva sata, tokom kojeg su razgovarali o Ukrajini i drugim sporovima u američko-ruskim odnosima.

Prema saopštenju Bele kuće, Bajden je preneo Putinu da je Zapad zabrinut da će Rusija napasti Ukrajinu i upozorio na „snažne ekonomske i druge protivmere“ koje bi usledile ako Moskva započne vojni sukob.

Iz Kremlja je posle sastanka saopšteno da je Putin pozvao Bajdena da se prestane sa praksom prebacivanja odgovornosti za eskalaciju situacije oko Ukrajine na Rusiju, i da je ceo razgovor ocenio kao iskren i poslovan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar