U trendu

Bajden: SAD privržene saveznicima na Bliskom Istoku

DŽEDA – Zalažući se za novi regionalni bezbednosni savez koji bi integrisao Izrael, američki predsednik Džozef Bajden poručio je danas na samitu SAD sa šest zalivskih država i Egiptom, Jordanom i Irakom, koji se održava u Džedi, da će SAD ostati čvrsto privržene svojim saveznicima na Bliskom istoku i da „nikuda ne idu“.

Bajden, koji je svoje prvo putovanje na Bliski istok kao predsednik SAD započeo posetom Izraelu, na skupu u Džedi je predstavio svoju viziju i strategiju za angažovanje Amerike na Bliskom istoku, prenosi Rojters.

Saudijska Arabija nije ispunila očekivanja SAD i Izraela da bi samit mogao da doprinese da se postavi temelj za regionalni bezbednosni savez arapskih država koji bi uključivao Izrael, ocenjuje britanska agencija.

Bajdenov sastanak sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom postao je veoma napet kada je predsednik pokrenuo osetljivo pitanje ljudskih prava i kada je pokušao da predstavi Izrael kao okosnicu novog bezbednosnog saveza usmerenog protiv iranske pretnje.

„Verujemo da je veoma značajno da se angažuje što više kapaciteta u ovom regionu. Izrael svakako ima značajne vazdušne i protivraketne odbrambene kapacitete, u skladu sa svojim potrebama. Ali mi o ovom pitanju vodimo bilateralne razgovore sa svim državama“, izjavio je jedan neimenovani zvaničnik američke administracije.

Plan za povezivanje sistema protivvazdušne odbrane mogao bi da bude neprihvatljiv za arapske zemlje koje nemaju veze sa jevrejskom državom i ne žele da budu deo alijanse protiv Irana, koji ima snažnu regionalnu mrežu saradnika u Iraku, Libanu i Jemenu.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije, princ Fejsal bin Farhan Al Saud, rekao je da nije upoznat sa bilo kakvim razgovorima o odbrambenom savezu zalivskih zemalja i Izraela, istakavši da kraljevina nije bila uključena u takve razgovore.

Po završetku američko-arapskog samita on je novinarima rekao da odluka Rijada da otvori svoj vazdušni prostor za sve avio-prevoznike nema nikakve veze sa uspostavljanjem diplomatskih veza sa Izraelom i da nije uvod u neke buduće korake u tom smeru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.