U trendu

Bajden se danas obraća naciji o situaciji u Avganistanu

VAŠINGTON – Predsednik SAD će se iz predsedničkog letnjikovca Kemp Dejvida danas vratiti u Belu kuću, kako bi se obratio naciji o evakuaciji američkih državljana iz Avganistana, dan nakon nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad Kabulom.

Bajden će održati govor večeras oko 21.45 sati po srednjoevropskom vremenu, što će biti njegovo prvo javno obraćanje o avganistanskom pitanju u skoro nedelju dana, preneo je AP.

Brzina pada avganistanske vlade i haos koji se stvorio predstavlja najveći izazov otkako je Bajden postao predsednik, a zbog toga bio je predmet kritika republikanaca koji su ga optužili da je podbacio.

Savetnik za nacionalnu bezbednost DŽejk Saliven izjavio je danas da je Avganistan pao brže nego što je američka administracija očekivala i okrivio Avganistance za pad vlade.

„Svakako da je brzina kojom su pali avganistanski gradovi mnogo brža nego što je iko očekivao. SAD ne mogu da daju volju avganistanskoj vojsci da brani svoju demokratiju od talibana. Na kraju dana, mimo činjenice da smo proveli 20 godina tamo i uložili desetine milijardi dolara da im pomognemo, ono što nismo mogli da im usadimo je volju, i oni su ultimativno odlučili da neće da se bore za Kabul, a ni za zemlju“, izjavio je Saliven.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.