U trendu

Bajden: Sudiju Vrhovnog suda birati posle izbora

VAŠINGTON – Demokratski kandidat na predsedničkim izborima u SAD Džozef Bajden zatražio je u nedelju od Senata Kongresa SAD, kojim dominiraju republikanci, da ne glasa o kandidatu za Vrhovni sud pre predsedničkih izbora.

Bajden je plan aktualnog predsednika i svog protivkandidata Donalda Trumpa o izboru sudije nazvao izrazom „sirove političke moći“.

„Namera predsednika (Donalda) Trampa da na mesto Rut Bader Ginzberg, koja je preminula u petak, imenuje drugu osobu pre izbora 3. novembra prosto je sprovođenje sirove političke moći“, rekao je Bajden u predizbornom govoru u Filadelfhiji.

Rojters ocenjuje da bi imenovanje Trampovog kandidata pre predsedničkih izbora, kada bi ga podržao Senat, „zacementiralo“ konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu. Preminula sudija Rut Bader Ginzberg bila je istaknuti liberal. Do njene smrti, u Vrhovnom sudu odnos je bio 5:4 u korist konzervativaca.

To bi, kako dodaje britanska agencija, u narednim decenijama moglo da utiče na američke zakone i život, s obzirom da je mandat sudije Vrhovnog suda doživotan.

Bajden je rekao da bi on, ako pobedi na izborima, morao da ima šansu da nominuje novog sudiju Vrhovnog suda i ponovio da bi nominiovao Afroamerikanku, što bi bio presedan u Vrhovnom sudu SAD.

Rojters dodaje da anketa koju je za tu agenciju sproveo Ipsos na nivou cele teritorije SAD nakon što je objavljena smrt sudije Ginzberg navodi na zaključak da se mnogi Amerikanci ne slažu s Trampovim planom.

Ispitivanjem je ustanovljeno da se 62 odsto Amerikanaca slaže da mesto u Vrhovnom sudu treba da popuni pobednik predsedničkih izbora, dok tako ne misli 23 procenta, a ostatak nije siguran.

Sa odlaganjem imenovanja za posle izbora se slaže 80 odsto demokrata i 50 odsto republikanaca, navodi se u anketi Ipsosa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.