U trendu

Bajden: Vakcinisaćemo 100 miliona Amerikanaca pre roka

VAŠINGTON – Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je da je njegova administracija na dobrom putu da pre roka ostvari plan od 100 miliona vakcinisanih.

Američki predsednik je obećao da će u prvih 100 dana svog mandata biti vakcinisano 100 miliona ljudi, a sinoće je izrazio uverenje da će taj cilj biti ostvaren već nakon 60 dana od njegovog stupanja na dužnost.

U izveštaju Rojtersa se navodi da je Bajden najavio da će izdati direktivu saveznim državama da svi odrasli budu na spiskovima za vakcinaciju i vakcinisani do 1. maja.

Samo nekoliko sati nakon što je potpisao zakon o pomoći od posledica pandemija u vrednosti od 1.900 milijardi dolara, predsednik SAD apelovao je na građane da i dalje budu na oprezu i pridržavaju se preventivnih mera.

Tokom svog televizijskog obraćanja naciji, on je poručio da ubrzava vakcinaciju kako bi se do američkog nacionalnog praznika, Dana nezavisnosti 4. jula, vratila normalnost u SAD.

Amerika je zemlja u kojoj je od posledica kovida-19 do sada preminulo preko 530.000 ljudi, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svetu.

„Virus smo sačekali s višednevnim poricanjem, koje je potrajalo više nedelja, a potom i meseci. To je prouzrokovalo porast broja inficiranih, veći broj smrtnih sklučajeva, više stresa i usamljenosti“, rekao je predsednik SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.